Verzendkosten (BE/NL) €6,40 | Gratis vanaf €50 (BE/NL) | Voor 14u besteld, volgende werkdag geleverd! | >5000 Producten in Stock!

11 Donkere Geheimen achter “The Wizard of Oz”!

11 Donkere Geheimen achter “The Wizard of Oz”!

Eén van de populairste films ooit is ongetwijfeld “The Wizard of Oz”! De film verscheen in 1939 en is ondertussen een echte klassieker bij zowel jong als oud. Ook het bekende liedje “Over the Rainbow” is al door meerdere generaties beluisterd! Achter deze magische film zitten helaas ook heel wat duistere zaken! Collecthors somt 11 donkere geheimen van “The Wizard of Oz” op!

1) De kostuums waren een nachtmerrie

Het hoofdpersonage Dorothy gaat in de film opzoek naar de magische tovenaar van Oz. Op haar weg naar de tovenaar komt ze een vogelverschrikker, een tinnen man en een leeuw tegen. In 1939 waren deze kostuums zeer indrukwekkend en spectaculair gemaakt. Helaas was het voor de acteurs geen lachertje om deze kostuums te dragen.

Zo was het leeuwen kostuum van Bert Lahr gemaakt van een echte leeuw! Het pak woog ook 40 kg! Doordat er ook nog eens amper ventilatie in het kostuum zat zweette Bert zich te pletter. Het was zelfs zo erg dat er s’nachts 2 crewleden nodig waren om het kostuum te laten drogen.

De tinnen man van acteur Buddy Ebsen was ook effectief gemaakt van metaal waardoor hij niet eens kon gaan zitten als hij moe was! Hij moest altijd blijven staan en moest dan maar telkens ergens tegenaan leunen. Ook had Buddy een allergische reactie voor de makeup dat hij droeg waardoor hij zelfs in het ziekenhuis belande. Uiteindelijk werd de rol van de tinnen man gerecast en ging de rol naar Jack Haley.

Hieronder een foto van de leeuw. ©Warner Brothers

2) Judy Garland werd in het gezicht geslagen

De lezers die “The Wizard of Oz” ooit heeft gezien herinneren zich de bekende slag scène tussen Dorothy en de leeuw vast nog wel. Het is de scène waarbij Dorothy, de tinnen man en de vogelverschrikker voor de eerste keer kennismaken met de leeuw. De leeuw zorgt ervoor dat iedereen wat bang heeft (wie heeft er nu geen bang van een leeuw) en loopt uiteindelijk achter het hondje aan van Dorothy waarop Dorothy de leeuw een slag geeft. Tijdens het opnemen van deze scène moest Judy Garland (actrice van Dorothy) zo hard lachen dat meerdere scènes waren verpest. Hierdoor nam toenmalig director Viktor Fleming Judy apart en gaf haar een slag in haar gezicht dat ze moest ophouden met lachen en hij zei “go in there and work”. Judy deed opnieuw de scène en deed het perfect zonder te giechelen. Judy Garland was op het moment van filmen een 15 jaar ongeveer. Je slaat uiteraard niemand, maar al zeker geen kind!

3) Judy Garland misbruikt door Munchkins?

De eerste scène wanneer Dorothy aankomt in Oz is wanneer de “Munchkins” de straat opkomen en zingen dat de “Wicked Witch from the East” dood is en feest vieren. Deze “Munchkins” zagen er niet alleen door hun kostuums angstaanjagend uit maar ook hun gedrag naast de set was angstaanjagend. De acteurs die deze “Munchkins” speelde dronken ontzettend veel in de vele bars waardoor ze vaak dronken en/of te laat kwamen. Hierdoor was de productie genoodzaakt om iemand in te huren die de acteurs wat in het oog hield.

Dit is nog niet het ergste wat de “Munchkins” hebben gedaan. De ex man van Judy Garland genaamd Sid Luft was getrouwd met Judy van 1952 tot 1965 en hij zei dat de acteurs die de “Munchkins” speelden probeerden hun handen onder haar rok te steken. Echt verschrikkelijk als je weet dat al die acteurs rond de 40 en 50 jaar waren en in feite dus Judy aanrandden…

Judy Garland en de Munchkins. © Warner Brothers

4) Margaret Hamilton werd als een echte slechterik gezien

Margaret Hamilton zette een glansprestatie neer als de “Wicked Witch of the West”. Tijdens de eerste scène waarbij de kijker de heks ziet, komt ze eerst tevoorschijn via een luik en verdwijnt ze daarna via hetzelfde luik. Tijdens haar verdwijning door het luik wordt er vuur gebruikt om de scène extra kracht bij te zetten. Helaas voor Margaret werd de machine dat het vuur spuwde iets te vroeg geactiveerd waardoor ze 2de en 3de graad brandwonden opliep. Ook kreeg ze op een zeker moment een bepaalde hoeveelheid van haar groene makeup in haar mond waarbij ze 2 dagen niet meer kon eten.

Doordat ze haar rol als heks zo goed speelde, dachten mensen dat Margaret een echte heks was. Een gerucht dat helemaal uit de lucht gegrepen was omdat Margaret voordat ze actrice was werkte als kleuterleidster en van kinderen hield. Ook was Margaret de enige persoon die Judy steunde tijdens de moeilijke periode achter de schermen, maar daar later meer over.

5) Veel moed voor de bange leeuw

Zoals ik daarstraks al zei was het geen makkie om de rol te spelen van de leeuw om wille van het zware kostuum. Alleen was dit helaas niet het enigste vervelende dat acteur Bert Lahr moest ondergaan. Omdat het zo moeilijk was om zijn makeup in orde te brengen mocht Bert in het begin enkel tijdens eetmomenten milkshakes en soep drinken. Omdat het productieproces door meerdere problemen een aantal jaar duurde eiste Bert om gewoon voedsel te nuttigen en dat het makeup team de makeup na de lunch maar opnieuw moest aanbrengen.

6) Over The Rainbow bijna eruit geknipt

Het had niet veel gescheeld of het bekende lied “Over The Rainbow” (gezongen door Judy Garland) had nooit in de film gezeten. De producers van de film vonden het lied te traag en te saai voor kinderen om naar te kijken. Ook vonden ze het lied te depressief voor de film. Uiteindelijk dreigde een producer en zijn assistent ermee om op te stappen als ze het lied uit de film zouden knippen. Hierdoor besloten ze toch maar om het lied in de film te laten en gelukkig maar!

De bekende scène waarin Judy Garland het bekende lied zingt. ©Warner Brothers

7) Sequel te moeilijk

Door het succes van de film was het redelijk logisch dat enkele hoge “piefen” binnen studio MGM graag een vervolgfilm hadden gemaakt. Helaas was dit te moeilijk omdat Judy Garland door haar uitstekende prestatie ontzettend veel projecten had en door de hoge kosten en door de vele problemen bij het origineel was het te moeilijk om ervoor te zorgen dat een vervolgfilm werd goedgekeurd.

8) Duurste film om te maken

De film was een groot succes en bracht veel op. Helaas waren de productiekosten ook immens (zeker voor die tijd). De vele reshoots, problemen, regisseur wissels, kostuums en special effects zorgden ervoor dat de film 3 miljoen dollar kostte om te maken. De film bracht ook 3 miljoen dollar op waardoor de film uiteindelijk break even draaide.

9) The Wizard of Oz werd Judy haar dood

Judy Garland speelde zoals we allemaal wel weten de rol van Dorothy. Alleen is het de bedoeling dat Dorothy een jong kind is en was Judy al een puber. Judy werd hierdoor gedwongen om een korset te dragen waardoor ze jonger zou lijken (niet echt gelukt). Ook kreeg Judy van de mensen (en de baas van MGM) meermaals te horen dat ze te dik was! Hierdoor werd ze op een streng dieet gezet en mocht ze enkel nog sigaretten roken, soep drinken en zwarte koffie drinken.

Judy kreeg al van haar moeder toen ze ongeveer 10 jaar was pepmiddelen om veel te kunnen presteren op één dag om dan in de avond kalmeermiddelen te krijgen om terug te kalmeren. Ook bij de “Wizard of Oz” kreeg Judy deze middelen van de makers om de lange werkdagen van 16 uur per dag te kunnen volhouden en om mager te blijven. Ze kreeg ook nog barbituraten om beter te kunnen slapen na zware draaidagen.

Helaas geraakte ze verslaafd aan deze drugs en na een aantal jaar werd ze door MGM ontslagen omdat ze hierdoor vaak te laat kwam en niet meer handelbaar was. Redelijk lachwekkend om haar eerst verslaafd te maken en vervolgens gewoon te ontslaan. In 1947 pleegde Judy een zelfmoordpoging om in 1950 in haar keel te snijden met een stuk glas. Gelukkig had de actrice hierna nog een aantal successen zoals de populaire Warner Bros film “A Star is Born” (1954) en de “Judy Garland show” (1963). Judy Garland stief in 1969 aan een overdosis barbituraten.

10) Maar 1 vriend op de set

Judy Garland had zoals je in het vorig puntje kan lezen heel wat regels die ze moest volgen. Dit in combinatie met al de drugs die ze moest nemen was het fijn om wat vrienden op de set te hebben. Helaas was er slechts 1 persoon die haar steunde. Verrassend genoeg is het enkel Margaret Hamilton die haar steunde. De actrice die de “Wicked Witch” speelde was dus haar enigste vriend op de set. De andere acteurs deden net zoals de studio MGM redelijk smerig tegen haar omdat ze bang hadden dat Judy hun ging overtreffen in de film.

11) Asbest als sneeuw

Tijdens de film is er een bepaalde scène waarbij Dororthy, Toto en de leeuw in een groot veld in slaap vallen. Vervolgens worden ze gewekt door sneeuw dat uit de lucht komt vallen. Geloof het of niet maar tussen de jaren 30 en 50 werd heel vaak asbest gebruikt. De acteurs werden dus onderdompelt onder asbest. Dit is uiteraard levensgevaarlijk alleen was dat in die periode nog niet duidelijk.

Hieronder de scène in de sneeuw. ©Warner Brothers

Dit waren 11 duistere geheimen over “The Wizard of Oz”. Laat zeker in de reacties op de Facebook pagina van Collecthors weten wat jullie van de film “The Wizard of Oz” vinden.

Bedankt om deze blog te lezen en tot de volgende keer!

Alexander

Collecthors