Verzendkosten (BE/NL) €6,40 | Gratis vanaf €50 (BE/NL) | Voor 14u besteld, volgende werkdag geleverd! | >5000 Producten in Stock!

8 Personages die DC Comics van Marvel heeft gekopieerd

8 Personages die DC Comics van Marvel heeft gekopieerd

Enkele weken geleden konden jullie al het artikel lezen waarbij ik 12 personages opsomde die Marvel van DC Comics heeft gekopieerd. Ondanks dat ook DC Comics heel wat unieke personages heeft zoals Batman, Superman en de Flash heeft ook DC Comics wel eens gespiekt bij hun grote concurrent. Daarom ga ik jullie nu vertellen over 8 personages die DC Comics heeft gekopieerd van Marvel.

Voor we beginnen wil ik nog even duidelijk maken dat dit zeker en vast geen haat is op DC Comics. Net zoals ik van Marvel hou, hou ik ook van DC Comics en vind ik het een geweldige studio. Het is ook niet raar dat na al die jaren personages worden gecreëerd die al bestaan. Indien je de blog wilt lezen over Marvel die heeft gekopieerd van DC Comics, dan kan je hier op klikken.

1) Aquaman ( DC Comics 1941) — Namor ( Marvel 1939)

We beginnen met eentje die de meesten denk ik wel al kennen. Namor maakte zijn eerst verschijning voor Marvel in 1939 als anti hero. Namor deed alles voor het zeeleven en hierbij had hij ook wel eens minder prettige plannen voor de mensen die op de vaste grond leefden. Hierbij had Namor dan ook lang het plan om “Manhattan” onder water te zetten. De krachten die Namor heeft zijn: zeer snel zwemmen, super sterk, water beheersen en praten met alle wezens die onder water leven.

Twee jaartjes later kwam DC Comics ook met een personage die dezelfde krachten heeft als Namor genaamd Aquaman. Ook Aquaman is niet altijd goed bevriend met de mensen die op het land leven. Toch is Aquaman bekender dan Namor. De grootste reden hiervoor is uiteraard de vertolking van Jason Momoa als Aquaman, maar ook omdat Aquaman lid is van de “Justice League” en hierbij meermaals te zien is geweest op het kleine scherm (en de laatste jaren op het grote scherm).

Er zijn trouwens geruchten dat Marvel van plan is om “Namor” te introduceren in het Marvel Cinematic Universe. Dit is dus zeker en vast iets om naar uit te kijken.

Hieronder zie je een foto van Aquaman en Namor.

2) Bumblebee (DC Comics 1976) — The Wasp (Marvel 1963)

In 1963 bedacht Marvel het personage “The Wasp”. Dit personage heeft de krachten om te vergroten/verkleinen, vliegen, controleren van insecten en het afvuren van elektronische krachten. Hierbij is “The Wasp” ook één van de leden die het langst bij “The Avengers” heeft gezeten en heeft zij zelfs de naam “Avengers” verzonnen!

In 1976 kwam DC Comics met een soortgelijk personage die de naam “Bumblebee” draagt. En nee ik heb het nu niet over die gele wagen van bij “Transformers” maar wel degelijk over de superheld Bumblebee van DC Comics. Bumblebee heeft ongeveer dezelfde krachten als “The Wasp”. Zo kan ook Bumblebee insecten controleren, vliegen, verkleinen/vergroten en elektronische schoten afvuren. Bumblebee is overigens lid van “Teen Titans”. Ook het kostuum van Bumblebee heeft zeer veel gelijkenissen met het kostuum van “The Wasp”. Zo zijn beide kostuums gebaseerd op een wesp en hierdoor lijken de personages nog meer op elkaar.

Het personage “The Wasp” is al meermaals vertolkt door “Evangeline Lilly” in het Marvel Cinematic Universe. Bumblebee is dan weer te zien in verscheidene animatie series waaronder “DC Super Hero Girls”

Hieronder zie je een foto van “The Wasp” en “Bumblebee”.

3) Rocket Red (DC Comics 1987) — Iron Man (Marvel 1963)

Iron Man is de laatste jaren één van de bekendste Marvel personages ooit geworden (mede te danken aan de films). Iron Man verscheen voor het eerst in 1963 en werd meteen een populair personage. Iron Man is ook één van de oprichters van de “Avengers”.

DC Comics besloot om zijn eigen Iron Man te maken en zo kwam DC Comics met “Rocket Red” op de proppen. Rocket Red is een personage uit Rusland en is net zoals Iron Man zot van technologie. In tegenstelling tot Iron Man die een echt leidersfiguur is, is Rocket Red dit niet. Rocket Red is meer een rustiger personage. Ook maakt Rocket Red amper nieuwe kostuums in vergelijking met Iron Man die telkens zijn “suits” wilt verbeteren. Een ander verschil is het feit dat Tony Stark zijn Iron Man kostuum zelf heeft ontworpen terwijl Rocket Red het kreeg van een Green Lantern genaamd “Kilowog”.

Iron Man is te zien in meerdere Marvel films en games. Rocket Red is enkel een paar keer te zien geweest in DC animatie series.

Hieronder een foto van Rocket Red en Iron Man.

4) Atomic Skull (DC Comics 1991) — Ghost Rider (Marvel 1972)

In 1972 verscheen voor het eerst het personage Ghost Rider. Het oorsprongsverhaal van deze held gaat over stuntrijder Johnny Blaze die zijn ziel verkoopt aan de demon “Mephisto”. Hierdoor brandt Johnny zijn lichaam door het hellevuur en gaat hij de strijd aan met behulp zijn iconische ketting.

Atomic Skull werd dan weer 19 jaar later geïntroduceerd bij DC Comics. Opmerkelijk is dat Atomic Skull eerst een slechterik  was met een groen/gele cape en tegen Superman vocht om dan in 1991 de Atomic Skull te worden.

Vooral de oorsprongsverhalen zijn bij deze twee heren toch heel wat verschillend. Zo was de Atomic Skull al een slechterik voordat hij transformeerde in de Atomic Skull. Terwijl Johnny Blaze zijn ziel verkocht aan “Mephisto” om het leven van zijn adoptievader te redden. Hierna probeert hij te ontsnappen aan Mephisto en wordt hij als straf vastgebonden aan de demon “Zarathos” en wordt hij tegen zijn wil de Ghost Rider.

De gelijkenissen zijn dan weer dat beide personages een skelet als gezicht hebben waaruit vlammen komen (heel simpel gezegd). Ook verkoopt de Atomic Skull later ook zijn ziel aan een demon om bovennatuurlijke krachten te krijgen. Ergens zijn er dus wel gelijkenissen.

In 2007 en in 2012 kwamen er twee Ghost Rider films uit met Nicolas Cage in de hoofdrol.

Hieronder zie je een foto van Ghost Rider en Atomic Skull

5) Guardian ( DC Comics 1942) — Captain America ( Marvel 1941)

Eén van Marvel’s populairste personages is zeker en vast Captain America! Captain America werd in 1941 opgericht door “Joe Simon” en “Jack Kirby” en de tegen nazi vechtende superheld was meteen een grote hit bij het grote publiek. Ondanks dat het personage zo populair was, vonden de twee bedenkers dat ze te weinig credits kregen voor hun bedenksel en dus besloten ze om naar de concurrent National Comics (latere DC Comics) over te stappen.

En voila een jaar later in 1942 bracht DC Comics de Guardian tot leven. Dit personage was net zoals Captain America bedacht door de heren “Joe Simon” en “Jack Kirby”. De gelijkenissen zijn vooral aanwezig bij het kostuum. Beide heren hebben een schild vast en een blauw kostuum aan. Hierbij stoppen de gelijkenissen wel omdat de Guardian zijn krachten niet ingespoten heeft gekregen zoals “Captain America”. De Guardian heeft zelfs helemaal geen superkrachten… De Guardian is gewoon een agent die een “crusader” is geworden.

De Guardian heeft door de jaren heeft ook nog wel meerdere versies gekend, alleen zijn deze versies nooit zo populair geworden als Captain America en heeft hij ook nooit superkrachten gekregen.

Captain America werd de laatste jaren in het Marvel Cinematic Universe gespeeld door “Chris Evans”. Deze versie van “Captain America” heeft zijn schild aan “Sam Wilson” doorgegeven. Sam Wilson als nieuwe Captain America zullen we zien in de nieuwe tv serie voor Disney+ genaamd “The Falcon and the Winter Soldier”. Zeker iets om naar uit te kijken dus!

Bonus: In 1967 kwam Marvel met de “Red Guardian”. Dit personage is de tegenhanger van Captain America maar dan voor de Sovjet-Unie.

Hieronder een foto van Guardian en Captain America.

6) Swamp Thing (DC Comics 1971) —  Man-Thing (Marvel 1971)

Je merkt het al als je de namen leest. Swamp Thing en Man-Thing lijken zeer hard op elkaar en dan heb ik het niet enkel over de naam. Marvel bracht in mei 1971 voor het eerst Man-Thing naar de comics gevolgd door DC Comics die Swamp Thing in juli 1971 uitbracht.

De twee personages hebben ook heel wat gemeen als we naar de oorsprongsverhalen kijken. Zo is Man-Thing zijn echte naam Theodore Sallis. Een bioloog die aan een project werkt om het serum van Captain America na te maken. Theodore denkt dat hij voor de overheid werkt alleen wordt hij voorgelogen en werkt hij voor de misdaadgroep “H.I.V.E”. Theodore probeert met zoveel mogelijk serum weg te rennen waarna hij wordt neergeschoten en in het moeras valt. Hierbij probeert hij zoveel mogelijk serum weg te gieten in het moeras waarbij er ook serum over hem komt. Dit serum zorgt in combinatie met het moeras (en alle levende wezens van het moeras) ervoor dat hij in de Man-Thing verandert.

Swamp Thing heeft een soortgelijk verhaal die ik al eens heb verteld in de blog “Justice League Dark: Wie zijn de leden?”. Indien je zijn verhaal in detail wilt lezen raad ik je aan om hier te klikken. Het komt er ook in het kort op neer dat het personage Alec altijd al een connectie had met planten en het moeras (Alec werkt ook op een moeras). Nadat Alec levensgevaarlijk gewond raakt valt ook Alec in het moeras waarna het moeras zich in Alec wortelt om hem te redden en waarna hij de Swamp Thing wordt.

Toch zijn er ook een aantal verschillen. Zo hebben kogels en messen geen effect op Man-Thing en heeft hij een brandend gif in hem. Swamp Thing dan weer kan wel geraakt worden door kogels maar kan ook alle planten beheersen. Misschien het grootste pluspunt bij Swamp Thing is het feit dat hij Alec zijn intelligentie nog heeft. Dit heeft Man-Thing dan weer niet.

Swamp Thing is het bekendste vooral om zijn Swamp Thing serie (die helaas na 1 seizoen al gecanceld werd).

Hieronder een foto van Swamp Thing en Man-Thing.

7) Black Lion ( DC Comics 2016) — Black Panther ( Marvel 1966)

Een paar jaar geleden bracht DC Comics het nieuwe personage “Black Lion” naar de Deathroke comic serie. Black Lion’s echte naam is Matthew Bland en is een Afrikaanse dictator. Bland gaf aan Deathstroke het vernieuwde Ikon pak waarna Bland het oude pak van Deathstroke kreeg. Van het oude kostuum van Deathroke maakt Bland een eigen versie voor zichzelf.

Black Panther kent iedereen wel (zeker na de Black Panther film). De enige gelijkenissen tussen deze twee heren is dat ze beide van Afrikaanse afkomst zijn en dat het vernieuwde kostuum van de “Black Lion” wat op het kostuum van de Black Panther lijkt.

Ik vind het zelf dan ook een zeer makkelijke vergelijking, maar ik wou het toch even met jullie delen omdat er toch heel wat mensen zijn die “Black Lion” de “Black Panther” van DC Comics noemen.

Black Panther wordt in het Marvel Cinematic Universe vertolkt door “Chadwick Boseman”.

Hieronder zie je een foto van Black Lion en Black Panther.

8) Zatanna (DC Comics 1964) — Scarlet Witch ( Marvel 1964)

Ook hier is het een beetje makkelijk om echt te zeggen dat DC Comics met Zatanna heeft gekopieerd van Marvel. Zeker omdat ook beide dames in hetzelfde jaar zijn uitgebracht. Marvel was wel als eerste met Scarlet Witch ( 1964 maart). Een aantal maanden later kwam DC Comics op de proppen met Zatanna ( 1964 november).

Zowel Scarlet Witch als Zatanna zijn de specialisten als het komt op magie. Hier is al meteen het verschil dat Zatanna haar magische krachten heeft verworven door veel te trainen terwijl Scarlett Witch ze heeft gekregen omdat ze een mutant is.

“Waarom plaatst je deze twee dames dan in dit artikel Alexander?” Hoor ik je al denken. Wel zowel Zatanna als Scarlet Witch hebben voor heel wat grote veranderingen gezorgd in de comics. Zo zorgde Scarlet Witch ervoor dat er bijna geen mutanten meer bestonden door het evenement “House of M”. Zatanna was dan weer verantwoordelijk voor een aantal gebeurtenissen in “infinite” en “identity” crisis.

Hieronder een foto van Scarlet Witch en Zatanna

Dit waren 8 personages die DC Comics van Marvel heeft gekopieerd. Bedankt om deze blog te lezen en laat zeker op de Facebookpagina van Collecthors weten of jullie nog personages van DC Comics weten die in dit rijtje thuis horen.

Tot de volgende keer!

Alexander

Collecthors