Verzendkosten (BE/NL) €6,40 | Gratis vanaf €50 (BE/NL) | Voor 14u besteld, volgende werkdag geleverd! | >5000 Producten in Stock!

Top: Batman Arkham Games

Top: Batman Arkham Games

Vermits we de komende weken toch niet te veel buiten mogen zijn, is af en toe een videogame spelen een goed idee! De laatste tijd verschijnen er ontelbaar veel videogames. Eén van de toppers van de afgelopen jaren is de “Batman Arkham” serie. Als grote superheld en game fanaat som ik dan nu ook mijn persoonlijke top 4 “Batman Arkham” games op. In dit artikel staan spoilers dus let op indien je niet gespoiled wilt worden!

4) Batman: Arkham Knight (2015)

Eerst en vooral wil ik zeggen dat al deze 4 Batman games gewoon fenomenaal goed zijn. Ook al staat hier “Batman: Arkham Knight” op de vierde plaats, wil dit niet zeggen dat deze game slecht is, integendeel!

“Batman: Arkham Knight” verscheen in 2015 en was de afsluiter van de Batman trilogie (Batman: Arkham Asylum, Batman: Arkham City). In deze game moet Batman alles op alles zetten om “Scarecrow” te verslaan. Scarecrow is van plan om zijn gevaarlijk gas (dat de mens zijn grootste angst laat zien) los te laten over Gotham City. Hierdoor vertrekken miljoenen mensen uit Gotham City en blijven er alleen criminelen over. Aan jou de taak om deze criminelen terug te plaatsen waar ze thuis horen.

Scarecrow is wel niet alleen want speciaal voor deze game werd de “Arkham Knight” gecreëerd. Een nieuwe schurk die qua tactiek en techniek even sterk is als Batman. Het lijkt zelfs alsof hij getraind is geweest door Batman (hier later meer over). In feite proberen deze 2 heren gewoon Batman te breken en hem uit te schakelen. Op een bepaald moment tijdens de game kom je te weten dat de activiteiten van “Scarecrow” zich vooral bevinden in “Ace Chemicals” (de plaats waar ook de Joker in een vat chemicaliën is gevallen). Tijdens een poging van Batman om “Scarecrow” te vangen te nemen krijgt Batman “angstgas” binnen, hierdoor ziet hij ineens “The Joker” terug (overleed bij “Batman: Arkham City”). Dit had van mij niet perse gemoeten… De “Joker” was dood en had voor mij niet bepaald een grote meerwaarde. Het leek meer dat ze toch nog een reden hadden gevonden om de geliefde “Joker” toch in de game te laten komen.

Terwijl de straten van “Gotham” leeg zijn, lopen er ook nog “Two-Face”, “Harley Quinn”, “The Penguin” en nog meer slechteriken rond die je moet gevangen nemen. De meeste van deze slechteriken worden gevangen genomen door de vele “side missions” die deze game te bieden heeft. Een leuke afwisseling om te doen wanneer je het even beu bent om de hoofd verhaallijn te volgen.

Je kon al sinds “Batman: Arkham City” Gotham verkennen. In “Arkham Knight” hebben ze het gebied flink uitgebreid en kan je heel wat plekjes verkennen. Een nieuwigheid in deze game is dat je eindelijk met de “Batmobile” kunt rijden. Je kan door middel van een simpele knop de “Batmobile” laten komen en ermee wegscheuren. Deze “Batmobile” heb je ook vaak nodig tijdens missies, achtervolgingen, challenges en gevechten met andere wagens. Inderdaad ja, het gebruik van de “Batmobile” wordt iets te vaak verplicht. Bijna bij elke missie neem je het voertuig mee op avontuur of ben je vijandige tanks aan het achtervolgen. De “Batmobile” kan ook getransformeerd worden tot tank waarmee je ook regelmatig vijandige tanks aan gorten moet schieten. Allemaal heel leuk, maar niet als je het meerdere keren moet doen. Het was leuk geweest, als ze met “Batmobile” missies wat minder gul waren geweest. Ook vond ik de controls van de “Batmobile” niet goed genoeg om er hele tijd missies mee te doen. Het battle systeem is zoals we van de vorige Batman games gewoon waren top! Het enige echte minpuntje voor mij is dan toch die “Batmobile”.

Vermits dit toch wel de grootste verandering aan de game was moet het verhaal de game maar dragen en dat doet het! Het verhaal vind ik top! “Scarecrow” is echt meesterlijk en angstaanjagend neergezet. De “Arkham Knight” wordt aangezet als een meesterlijke vechter en wordt later getoond (spoiler!!) dat “Jason Todd” ( de tweede “Robin” die werd vermoord door de Joker en later de “Red Hood” wordt) de “Arkham Knight” is. Vermits Warner Bros het personage “Arkham Knight” zo fel hypete verwachtte ik misschien iets meer van het personage. Al bij al was het wel een leuke verrassing.

De rest van het verhaal vond ik zeer leuk om te doorlopen, zeker het moment met “Poison Ivy”. Alle planten en bomen gaan dood door het gas van “Scarecrow” waarbij Ivy beslist om haar laatste krachten op te offeren voor de natuur. In feite toch een mooie opoffering van “Poison Ivy” wat ook meteen laat zien dat ze zeker niet de slechtste is. Voor de rest passeren er meerdere personages je pad (vooral tijdens “side” missies) wat zorgt voor leuke afwisselingen in zowel verhaal als gameplay.

Deze game is dus gewoon top! Het enige probleempje voor mij is de “Batmobile” die je te veel moet gebruiken. De rest van de gameplay en van het verhaal vind ik gewoon zeer goed. Al bij al een goede afsluiter van de Batman trilogie van “Rocksteady”. “Rocksteady” is naar het schijnt ondertussen ook aan een nieuwe “Batman” game bezig waarbij niemand minder dan de “Court of Owls” hun opwachting gaat maken! Kijk er alvast hard naar uit!

Hier zie je de hoes van “Batman: Arkham Knight”. © Warner Bros

3) Batman: Arkham Origins (2013)

Deze Batman game is de enige van de vier “Arkham” games die niet werd gemaakt door “Rocksteady” maar door “Warner Bros. Montreal”. “Batman: Arkham Origins” is volgens velen dan ook de minste van de 4. Alleen mag van mij “Origins” de bronzen medaille mee naar huis nemen.

“Batman: Arkham Origins” volgt de vorige 2 “Batman” games niet op! In feite is deze Batman game meer een prequel. Batman is nog maar net geïntroduceerd in “Gotham” waarbij de slechterik “Black Mask” een waarde van 1 miljoen dollar op het hoofd van Batman plakt. Vervolgens proberen 8 slechteriken (Killer Croq, Bane, Deathstroke, Copperhead, Firefly, Electrocutioner, Deathshot en Shiva om Batman op kerstavond te pakken te krijgen. Inderdaad heel deze game (alle andere Batman games ook) wordt verteld op 1 avond en welgeteld kerstavond.

Misschien wel één van de mooiste momenten in deze game is wanneer je “Black Mask” eindelijk gaat confronteren. Uiteindelijk blijkt het dat de Joker het masker van “Black Mask” op heeft en iedereen dus ook gefopt heeft. Je moet weten dat op dit moment zowel Batman als de Joker nog niet de “relatie” hebben die ze in latere games en comics hebben. Batman had voor dit moment nog nooit de Joker gezien en weet dus nog niet waartoe hij in staat is.

Terwijl je de Joker probeert te stoppen, zijn er natuurlijk nog de huurmoordenaars die je proberen te vermoorden. De meeste van deze slechteriken zal je tijdens boss fights moeten verslaan. Een heel simpel concept (bekijk het zoals bij Mario waar je meerdere werelden hebt) dat voor mij werkt. Het is toch telkens een grote voldoening wanneer je een slechterik verslaat en je er telkens minder en minder moet verslaan. De boss fights zelf zijn ook zeer leuk en goed bedacht! Het enige wat misschien wat raar is, is dat “Deathshot” één van de huurmoordenaars is, die je nooit tegenkomt. Je komt “Deathshot” wel tegen in een nevenmissie maar niet tijdens het hoofdverhaal. Ook “Electrocutioner” loopt tegen een wat lullige dood aan.

De gameplay is in vergelijking met de vorige twee Batman games niet groot. Alleen moet dat ook voor mij niet altijd (kijk maar naar nummer 4 😉 ) De vorige games zijn nagenoeg perfect en dan snap ik dat je er als uitgever zo weinig mogelijk aan wenst te veranderen. De enige verandering, die positief uitpakt, is dat je nu ook in detectieve modus moet gaan. Hiermee kan je verscheidene zaken oplossen door goed de omgeving te scannen. Een zeer leuke (kleine) toevoeging die voor voldoende afwisseling zorgt. Ook kan je in deze game nog altijd “Gotham” bezoeken in een wintersfeer en kan je “fast” travellen. Ook dit is een positieve kleine aanpassing.

Een kleine tip is om de DLC (Cold, Cold, Heart) van deze game te spelen. In deze DLC moet je het opnemen tegen “Mr. Freeze” en is het verhaal gebaseerd op de iconische aflevering in “Batman: The Animated series” genaamd “Heart of Ice”. Deze aflevering won zelfs een Emmy award!

Hieronder zie je de hoes van “Batman: Arkham Origins”. © Warner Bros

2) Batman: Arkham Asylum (2009)

Het begin van een prachtige game serie, dat was “Batman: Arkham Asylum”. In deze game begeleid je als Batman de Joker naar het “Arkham Asylum”, maar keert de Joker alles om waardoor de Joker ineens de leiding heeft over “Arkham”. Het begin van een geweldig avontuur!

Meerdere gevangen slagen er in om te ontsnappen en het is aan jou om ze terug achter slot en grendel te zetten. Zo neem je het op tegen Bane, Scarecrow, Killer Croq, Harley Quinn, Poison Ivy en de Joker. Het mag duidelijk zijn dat “Rocksteady” bij deze game het nog op safe speelt en ook de meer populairdere vijanden ten tonele laat verschijnen. In latere games durfden ze “onbekendere” vijanden te gebruiken in de side missions, alleen waren er in deze game nog geen side missions. Het enige wat je nog naast het hoofdverhaal kan doen zijn challenges en trofeeën van de Riddler zoeken.

In deze eerste game is de wereld waar je kan rondlopen ook nog beperkt tot enkel de gevangenis. Maar dit heeft zeker geen invloed op de pret want wauw wat heeft “Arkham” veel te bieden! Zo bezoek je elk kamertje zoals het planetarium tot de riolen van “Arkham”. “Arkam” kent geen geheimen voor zowel Batman als de speler die Batman bestuurt.

De besturing van Batman is ook echt goed in orde. De combat is misschien wel de beste die ooit in een game is geweest. Je mept de vijanden lekker in elkaar met vlotte combo’s! Ook kan je Batman zijn handige gadgets gebruiken tijdens de gevechten zodat de combo’s blijven duren. Ook de “stealth” missies zijn in deze game super uitgewerkt en laten de speler vooraleer ze aan de missie beginnen een grondige tactiek bedenken.

Het verhaal is misschien niet wauw maar wel ideaal voor een eerste Batman game. Je geraakt als speler gewoon aan de besturing en aan het gevecht systeem waardoor er in de volgende games meer kan worden gedacht over het verhaal en over de extra mogelijkheden qua gadgets en side missions. Het is duidelijk dat “Rocksteady” eerst en vooral een sterke basis wou leggen, om dan  verder uit te bereiden. Ik kan dan ook alleen maar zeggen dat ik dat een zeer slimme zet vind.

Om nog even terug te komen op het verhaal in deze game. Het verhaal is zeker niet het beste verhaal van alle “Arkham” games, maar het was gewoon goed met meerdere toffe boss fights. Misschien was het einde van deze game dan wel wat teleurstellend. De Joker spuit zichzelf vol met het gif “Venom” en verandert zo in een groot beest. Hierbij krijg je nog een vrij triestig gevecht tegen hem dat beter kon.

Een super game met zeer goede graphics (zeker voor 2009) en met de vraag of deze game nog overtroffen kon worden? Daar kregen we 2 jaar later een antwoord op. En dat antwoord, dat was positief!

Bekijk hieronder de hoes van Batman: Arkham Asylum. © Warner Bros.

1) Batman: Arkham City (2011)

Op nummer 1 staat de tweede game in de “Arkham” reeks genaamd “Batman: Arkham City”. Deze game gaat verder op “Batman: Arkham Asylum”.

Het verhaal speelt zich af anderhalf jaar na de gebeurtenissen uit “Batman: Arkham Asylum”. De nieuwe burgemeester Quincy Sharp heeft doordat de gevangenissen te vol zitten een deel van Gotham ter beschikking gesteld. Hier mogen de gevangenen vrij rondlopen zolang ze niet proberen om te ontsnappen. Dit deel noemt “Arkham City” en wordt gecontroleerd door Hugo Strange. Bruce Wayne maakt tijdens een toespraak duidelijk dat hij hier niet mee gediend is en wordt meteen door Hugo Strange ontvoerd en opgesloten. Nadat Bruce kan ontsnappen trekt hij zijn Batman kostuum aan en gaat hij op onderzoek.

Batman wordt na een aanval op Catwoman naar de schuilplaats van de Joker en Harley Quinn gelokt. De Joker is ziek en heeft nog maar een paar uur te leven. Hij zorgt ervoor dat Batman bloed van hem krijgt, waardoor ook Batman alles op alles moet zetten om een tegengif te vinden. Om nog extra druk bij Batman te leggen vertelt hij dat er ook een aantal bloedzakken onderweg zijn naar ziekenhuizen. Dit betekend dat niet alleen Batman en de Joker binnen een paar uur gaan sterven, maar heel Gotham.

Na een paar vijanden te hebben bezocht komt Batman te weten dat Ra’s Al Ghul de man is achter “Gotham City” en van plan is om vreselijke misdaden te plegen. Batman kan Ra uitschakelen, maar moet dan nog Joker uitschakelen. Joker neemt ondertussen Talia Al Ghul gevangen en het wordt duidelijk dat “Clayface” een gezonde Joker speelde terwijl de zieke Joker uit beeld was. Talia wordt gedood door de Joker en zowel de Joker als Batman strijden om het tegengif. Batman kan net op tijd het tegengif innemen in tegenstelling tot de Joker… De Joker sterft uiteindelijk.

Dit verhaal is gewoon top! Er zijn een paar plot twists in het verhaal en we zien heel wat nieuwe personages zoals Ra’s Al Ghul, Clayface en Hugo Strange. Ook dat we een deel van Gotham kunnen bezoeken is top! Rocksteady heeft duidelijk één en ander uitgebreid, zowel qua personages als bewegingsvrijheden. Je kon nog niet Gotham volledig bezichtigen, maar het was wel al een grote upgrade in vergelijking met “Arkham Asylum”.

De vele gevechten die je uitvoert met Batman voelen vertrouwelijk aan is nagenoeg hetzelfde als in de vorige Batman game op een paar kleine aanpassingen na. Batman heeft ook een paar nieuwe gadgets gekregen waardoor je nu meer gevarieerde puzzels moet oplossen. Als je het hoofdverhaal even beu bent kan je ook nog altijd de vele side missions spelen of de Riddler trofeeën verzamelen.

Deze game doet alles perfect en is daarom voor mij ook de allerbeste “Arkham” game!

Hieronder zie je een cover van “Batman: Arkham City”. © Warner Bros.

Dit was mijn top 4 lijstje van de “Batman: Arkham” games. Ben jij akkoord met mijn lijst? Welke Batman game is jouw favoriet? Laat het zeker en vast weten op de Facebook pagina van Collecthors.

Heel hard bedankt om deze blog te lezen en tot de volgende keer!

Collecthors

Alexander