Verzendkosten (BE/NL) €6,40 | Gratis vanaf €50 (BE/NL) | Voor 14u besteld, volgende werkdag geleverd! | >5000 Producten in Stock!

Top: Indiana Jones films

Top: Indiana Jones films

Momenteel kunnen we genieten van 4 Indiana Jones films, al staat er in 2021 een vijfde film van de bekende franchise op ons te wachten. Maar welke Indiana Jones film vind ik nu de beste? En welke de minste? Je kan het lezen in deze blog over Indiana Jones! In dit artikel zullen er ook spoilers verschijnen, dus let op als je nog een Indiana Jones film moet bekijken.
4) Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

De vierde film en zo ook de meest recentste Indiana Jones film is “Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull” en verscheen in 2008. Deze film krijgt van filmkenners en Indiana Jones fans heel wat kritiek. Ik snap ergens wel waarom maar al bij al vond ik dit een zeer aangename film! Ik leg je uit waarom!

Eerst en vooral is dit de eerste Indiana Jones film die ik ooit heb gezien. Ik was toen 10 jaar ongeveer en nog niet echt bezig met films. Ik bekeek “Kingdom of the Crystal Skull” en vond het een leuke, actievolle film waar de hele tijd zaken in gebeuren. Je hebt dus amper een stil moment in deze film en dat vind ik na het herbekijken van “Crystal Skull” nog altijd.

Het grote probleem wat deze film vooral heeft is dat de makers in 2008 een grote fan leken te zijn van CGI (computerbeelden die worden toegevoegd). Heel de film zit vol met dit soort duidelijke CGI/overbodige beelden. Ik denk hierbij dan vooral aan het Tarzan moment van “Mutt Williams” en dat alle dieren via computerbeelden zijn toegevoegd. Ook de aliens worden met CGI tot leven gewekt, maar daar neem ik nog vrede mee. Het feit dat je zelfs dieren moet toevoegen, terwijl je zo een gigantisch groot productiebudget hebt is voor mij dan wel onlogisch.

Ook de begin scène waar Indiana Jones prachtig zijn debuut maakt kent heel wat problemen. Zo zoeken de Sovjets naar een box dat grote magnetische krachten heeft. Indy vindt de box door kogels te laten vallen die vervolgens worden aangetrokken tot de doos. Ook lampen beslissen om ineens aangetrokken te worden tot deze magnetische box. Even later tijdens een ontsnappingspoging van Indiana Jones hangen de lampen wel weer mooi recht. Ook als de Sovjets later de magnetische kist in de wagen leggen, wordt ineens niets meer tot de kist aangetrokken. Toch wel een redelijke fout die niet gemaakt mag worden vind ik! De ontsnappingsscène van Indy was wel echt goed! Eventueel hadden ze dit nog beter kunnen maken als hij de magnetische krachten van de kist gebruikte om te ontsnappen.

De nieuwe personages vind ik goed! Shia LaBeouf was nog populair vanuit zijn Transformers periode en zet een deftige presentatie van het personage “Mutt Williams” neer. Ook de slechterik “Irina Spalko” gespeeld door Cate Blanchett is zeker en vast niet slecht. Het zijn niet de beste personages, maar ze zijn wel gewoon goed. In de originele films van Indiana Jones waren de Nazi’s vaak ook de tegenstanders van Indy. Het is dan ook leuk om nu de Sovjets als tegenstanders te zien.

Het verhaal zelf is toch ook wel de minst interessante van de vier Indiana Jones films. De Sovjets hebben te horen gekregen dat wanneer je de schedel die van kristal is terugbrengt naar “El Dorado” dat je dan ongekende kennis krijgt. Iets wat “Irina Spalko” maar al te graag wilt hebben. Na een aantal keren haasje over te hebben gedaan met de schedel lukt het Indy en zijn vrienden om het schedel terug te brengen. Hierbij worden de aliens wakker (hetzelfde moment komen de Sovjets binnen) en verschijnt er een portaal naar een andere dimensie. Heel wat Sovjets verdwijnen erin en Irina sterft aan de hoeveelheid kennis die ze toegediend krijgt van de aliens. Indy en co weten te ontsnappen en zien éénmaal ze buiten zijn hoe een UFO de ruimte in schiet.

De actie van deze film is wel echt goed! De zwaardgevechten tussen Mutt en Irina zijn top! Net zoals de achtervolgingsscènes en de scène met de grote mieren. Wat de film ook echt goed maakt is simpelweg “Harrison Ford” als Indiana Jones. Harrison brengt zoveel flair naar zijn personage en dit is dan ook echt een genot om naar te kijken (ook al is hij hier al een aantal jaren ouder).

“Kingdom of the Crystal Skull” is een vermakelijk film maar kan niet tippen aan de drie eerdere films door het overmatig gebruik van de CGi en door een zwakker verhaal. Al bij al toch een aanrader als je deze film nog nooit hebt bekeken! Ik zou de film een 7 op 10 geven.

Hieronder poster van “Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull”. © Paramount Pictures

3) Indiana Jones and the Temple of Doom

Indiana Jones and the Temple of Doom is de 2de film van de Indiana Jones franchise. De film gaat een heel duistere tour op in vergelijking met de eerste Indiana Jones (Raider of the Lost Arc). Iets wat bij veel mensen in het verkeerde keelschat schoot.

Om te beginnen moet je weten dat deze Indiana Jones een prequel is op “Raiders of the Lost Arc”. De reden hiervoor is simpel! De makers wouden niet dat Indy weer tegen de nazi’s moest vechten en wouden net zoals bij James Bond bij iedere film een andere Jonesgirl (snap je hem 😉 ). Dit ging dan ook makkelijker met een prequel dan met een vervolgfilm. Doordat veel mensen dit niet echt weten vinden ze de film meteen heel wat minder goed. Pas op, ik had het de allereerste keer toen ik “Temple of Doom” zag ook niet door en vond het heel raar allemaal. Het is me pas later opgevallen.

Het verhaal gaat erover dat Indy samen met zangeres Willie Scott en Short Round in India belandt. In een dorpje dat ze bezoeken wordt er verteld dat vrijwel alle kinderen mysterieus zijn verdwenen. Aan Indy de taak om deze kinderen te bevrijden. Uiteindelijk komen ze terecht bij de “Thuggee”, een sekte die de godin Kalii aanbidden met mensenoffers. Vervolgens komen ze erachter dat de ontvoerde kinderen als slaaf moeten werken om 2 krachtige stenen te vinden (ze hebben er al 3). Als ze ze alle vijf vinden dan wilt sekteleider “Mola Ram” de wereld ermee regeren. Uiteindelijk slaagt het drietal erin de sekte te verslaan en kunnen ze de kinderen bevrijden.

Het verhaal is dan ook echt goed! Wat het voor mij zo goed maakt is het feit dat het iets heel anders is dan de eerste Indiana Jones film. Een grote gok toch voor de makers, een gok die naar mijn mening toch zeer goed heeft uitgepakt! Ook de personages zijn zeer goed! De kleine Short Round is een super sidekick voor Indiana en ook Willie Scott vind ik vermakelijk om naar te kijken. Ze is een zangeres en is minder avontuurlijk dan “Marion Ravonwood” (Raiders of the Lost Ark). Maar toch vind ik dit weer een zeer leuke afwisseling en is dus een goede keuze geweest. Ook dat een zangeres naar een land als India op avontuur moet is zeer vermakelijk om te zien.

De actiescènes zijn echt top en misschien zelfs de beste van de serie! Zo hebben we de scène waarbij Indiana de kinderen bevrijdt, de geweldige scène in de mijn en dan ook nog eens de scène op de brug! Allemaal echt prachtige scènes die qua actie gewoon top zijn!

Deze film is gewoon top! Waarom ik deze dan toch op de 3de plaats zet? Ondanks dat ik deze film zo goed vind, vind ik de strijd tegen de Nazi’s net iets beter en ook de setting waar de eerste en de derde film zich afspelen vind ik interessanter. Zo bezoekt Indy in “Raiders of the Lost Arc” en in “The Last Crusade” ook meer plaatsen. Hier is het enkel India en dat vind ik dan misschien wel wat spijtig (als ik echt heeeel kritisch mag zijn). Ik zou de film dan ook een 8,5 op 10 geven.

Hieronder de poster van “Temple of Doom”. © Paramount Pictures

2) Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark

“Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark” is de allereerste film in de “Indiana Jones” franchise die verscheen in 1981. Ondanks dat deze film toch al redelijk oud is, is hij mooi meegegaan met de tijd. Je ziet natuurlijk dat het een oudere film is. Desondanks zijn de actie scènes super en is de film een genot om naar te kijken.

Het verhaal gaat erover dat de Nazi’s begonnen zijn met de opgraving van de “Ark Des Verbons”. Deze Ark geeft de bezitter heerschappij en dat is uiteraard iets wat je zeker niet aan de Nazi’s wilt geven. Hierdoor krijgt Indiana Jones de opdracht om deze Ark eerder te vinden dan onze Duitse “vrienden”. Om deze Ark te vinden hebben ze de “staf van Ra” nodig. Deze staf is in het bezit van Indy’s oude geliefde Marion. Marion is niet al te happig op Indy, maar besluit Indy toch te helpen.

Ook hier is er net zoals in “Kingdom of the Crystal Skull” een kat en muis spel waarbij de Ark telkens van eigenaar verandert. Op een gegeven moment zijn Indiana en Marion samen vastgebonden aan een paal, waarbij ze worden verplicht om toe te zien hoe de Nazi’s de Ark openen. Wanneer de Nazi’s de Ark openen zit er niet alleen maar zand in, maar komen er ook boze geesten uit de Ark. Indy voorziet het gevaar en waarschuwt Marion dat zij haar ogen moet toedoen. Iedere aanwezige die naar het schouwspel zit te kijken komt gruwelijk tot zijn einde (wegsmelten gezicht, ontploffen hoofd, …). Alleen Indy en Marion weten te ontsnappen en de Ark wordt veilig opgeborgen. De plek waar de Ark wordt bewaard is trouwens dezelfde plaats als waar de magnetische kist van “Kingdom of the Crystal Skull” ligt.

Ook dit verhaal vind ik zeer goed! Het kat en muisspel met de Nazi’s is vermakelijk en er zit genoeg actie en snelheid in het verhaal. Ook de personages zijn zeer goed door het feit dat Marion en Indy al een romantische relatie achter de rug hebben. Hierdoor hebben ze al meteen een goede connectie en chemistry met elkaar. Dit wordt ook door de acteurs zelf goed uitgevoerd, dus daar kan ik niets slechts over vertellen.

Het enige wat ik misschien dan wat minder vind zijn de actie scènes. De actie scènes in deze film vind ik niet heel bijzonder (behalve het gevecht tegen de Nazi onder het vliegtuig). Zeker als je deze vergelijkt met de actie in “Temple of Doom”. Deze film heeft natuurlijk ook de iconische scène met de rollende rots, dus dat maakt deze film nog extra iconisch. Ik geef daarom deze film een dikke 9 op 10.

Hieronder zie je de poster van “Raiders of the Lost Ark”. © Paramount Pictures

1) Indiana Jones: The Last Crusade

Deze film is de laatste van de originele 3 die in de jaren 80 werden gemaakt. “The Last Crusade” zelf werd uitgebracht in 1989 en is voor mij de allerbeste Indiana Jones. Ik zal je ook even uitleggen waarom ik deze Indy de allerbeste vind.

Om te beginnen vind ik het verhaal zeer interessant. Zo zie je in het begin een jonge Indy die een relikwie uit de handen van een grafrover probeert te halen. Dit mislukt, maar hij krijgt van de grafrover wel de befaamde hoed waar hij bekend mee is geworden. Ook zien we hoe Indy de angst over slangen te pakken heeft gekregen. Wanneer we terug een oudere Indy zien, krijgt hij te horen van “Walter Donovan” dat zijn vader Henry Jones (Sean Connery) is ontvoerd terwijl hij op zoek was naar de Heilige Graal. Jones besluit om zijn vader te gaan zoeken en belandt zo in Venetië waar hij samen met de Duitse Elsa Schneider op zoek gaat naar aanwijzingen naar zijn vader. Na een paar achtervolgingen komen ze te weten dat Henry Jones gevangen wordt gehouden in een kasteel in Oostenrijk. Hier blijk dat Donovan en Schneider bij de Nazi’s horen en ze Indy en Henry hebben bedrogen.

Indy kan met zijn vader ontsnappen en er volgt een helse achtervolging met verscheidene voertuigen. Indy had hiervoor ook al de kaart met de locatie van de heilige graal aan Marcus gegeven. Samen komen ze vervolgens op de locatie van de Heilige Graal aan waar de Nazi’s al op hun zitten te wachten. Donovan schiet Henry neer waardoor Indy verplicht is om de Heilige Graal te halen. Indy ontwijkt alle hindernissen en komt bij een kamer terecht waar heel wat verschillende gralen staan. Donovan en Schneider komen ook de kamer binnen en op aanraden van Schneider neemt Donovan een goed uitziende kelk met veel diamanten. Deze graal is de verkeerde, waardoor Donovan snel ouder wordt en tot stof overgaat. Indy neemt wel de juist en zorgt ervoor dat zijn vader geneest. De Heilige Graal mag echter niet de grot verlaten, iets wat Elsa Schneider toch probeert te doen waarbij er een gat ontstaat en zij met de Heilige Graal in dit gat valt. Indy probeert om zowel Elsa als de Heilige Graal te redden, maar moet ze toch loslaten.

Vooral deze laatste scène is zeer mooi om te zien! Nadat Indy Elsa probeert te redden (de Heilige Graal ligt nog wat lager) maar Elsa liever de Graal wilt bezitten dan gered te worden kan Indy haar niet meer houden en valt ze. Hierdoor valt Indy zelf en hangt hij op dezelfde positie als Elsa en kan zijn vader hem vasthouden. Ook Indy probeert toch nog de Graal te pakken te krijgen, maar ook Henry Jones kan Indy niet lang meer houden. Hoe hij dan zegt van “Indiana” “Let it Go” pakt me wel. Zijn levenswerk wat voor te grijpen ligt laat hij juist liggen zodat hij zijn zoon zeker niet verliest. Prachtig gewoon!

De actie scènes zijn ook echt top! De achtervolgingen zijn zeer goed gedaan en amusant om naar te kijken. Maar wat ik misschien het beste aan de film vind zijn de personages. Sean Connery speelt een uitstekende Henry Jones en de unieke band die vader en zoon hebben is prachtig om te zien. Ook de Duitse Elsa Schneider lijkt ergens iets te voelen voor Indy en wederzijds (kan mis zijn, maar zo herinner ik het me toch). De chemistry tussen Indy en de vijand is dan ook mooi om te zien! Deze personages maken dan voor mij de film ook top!

“Indiana Jones: The Last Crusade” vind ik dus echt een top film! Zoals ik al eerder heb gezegd vind ik alle Indiana Jones films zeer goed. Al is “Indiana Jones: The Last Crusade” voor mij sowieso één van de betere films die er zijn. Ik geef de film dan ook een dikke 9,5 op 10.

Bekijk hieronder de poster voor “The Last Crusade”. © Paramount Pictures

Dit was mijn lijstje van de Indiana Jones films. Welke Indiana Jones is jouw favoriet? Laat het zeker en vast weten op de Facebook pagina van Collecthors!

Bedankt om deze blog te lezen en tot de volgende keer!

Alexander

Collecthors