Verzendkosten (BE/NL) €6,40 | Gratis vanaf €50 (BE/NL) | Voor 14u besteld, volgende werkdag geleverd! | >5000 Producten in Stock!

Top Mario Party: Deel 1 (16 tot 11)

Top Mario Party: Deel 1 (16 tot 11)

De videogame Mario Party 1 verscheen voor het eerst in 1998 voor de Nintendo 64 en was meteen een hit! Ondertussen zijn we al meer dan 20 jaar verder en 16! Mario Party’s verder. Er was zelfs een periode waarbij het bijna een traditie was van Nintendo om elk jaar een Mario Party game uit te brengen. De laatste jaren heeft Nintendo heel wat veranderd aan de Mario Party serie en worden ze ook niet meer ieder jaar uitgebracht.

Persoonlijk zijn de Mario Party games altijd mijn favoriete games geweest. Ik kon en kan nu nog altijd genieten van een lekker potje Mario Party met vrienden of familie. In deze blog ga ik jullie dan ook mijn persoonlijke top Mario Party’s vertellen in 3 delen.

16) Mario Party-e

Mario Party-e is een beetje een speciale eend tussen de Mario Party’s. De reden hiervoor is omdat Nintendo in 2003 besloot om eens met iets heel innovatiefs op de markt te komen. In deze Mario Party speel je zowel met een fysiek als met een virtueel spelbord. Je speelt met kaarten waarbij het de bedoeling is om met de verdiende muntjes 3 items te kopen. Deze 3 items kan je dan weer inwisselen voor de ster. De speler die als eerste deze ster te pakken krijgt wint het spel.

Hoe kan je dan muntjes verdienen? Je kan muntjes verdienen door muntkaarten te trekken, maar je kan ook Mario personages trekken die je bepaalde acties laat uitvoeren, één van deze acties zijn dat je minigames kan spelen. Wanneer je een minigame wil spelen moet je de kaart die je neerlegt scannen met een speciaal apparaat dat is verbonden met je Gamecube. Wanneer je dit hebt gedaan kan je een best eenvoudige minigames spelen.

Dit is dan ook meteen de reden dat ik deze Mario Party op de laatste plaats zet. De minigames zijn gewoon iets te simpel gemaakt. Ik moet wel credits geven aan Nintendo vermits ze het hebben aangedurfd om in 2003 met dit soort product op de markt te komen.

Hieronder zie je de box art van Mario Party-e. © Nintendo

15) Mario Party: The Top 100

Aan dit misbaksel heb ik eigenlijk heel weinig woorden om over te vertellen. Nintendo dacht in 2018 (het einde van de 3ds) om toch nog even snel te cashen. In de brainstorm sessies hadden ze vervolgens het geniale idee om de “top 100” mini games van d voorbije Mario Party’s in één game te stoppen. Nu ja dat kan inderdaad wel leuk zijn maar…

Nintendo dacht dat de gamers het wel oké zouden vinden om gewoon enkel minigames te spelen zonder de spelborden. Nintendo had letterlijk goud in hun handen als ze in deze game ook een bepaalde selectie van vorige spelborden in de game hadden gestoken. Waarschijnlijk was dit niet mogelijk omdat het spel anders niet op tijd voor het eindejaar in de rekken ging liggen en ze dus te veel geld zouden mislopen.

Een andere grote maar is het feit dat Nintendo helemaal niet de “beste” minigames in deze top 100 heeft gestoken. Zo zijn de toppers als Bumper Balls, Pushy Penguins en Hexagon Heat van de partij. Maar waar is bijvoorbeeld de minigame “Avalanche”? Of waar is Bobsled Run?

Nu goed deze game zullen we maar snel vergeten, dus op naar nummer 15.

Hieronder zie je de box art van Mario Party: The top 100. © Nintendo


14) Mario Party Advance

Ook deze Mario Party is een spin off van de serie. Mario Party Advance werd uitgebracht in 2005 voor de Gameboy Advance. In deze Mario Party ga je in je eentje op pad om bepaalde opdrachten te voltooien. Terwijl je deze opdracht uitvoert krijg je ook nog eens minigames voorgeschoteld die je moet proberen tot een succes te brengen. Het verschil met alle andere Mario Party’s is dat je bij deze Mario Party slechts een handvol keer mag dobbelen. Je kan er wel voor zorgen dat je extra dobbelstenen krijgt als je op speciale vakjes terechtkomt of wanneer het je lukt om Minigames te winnen.

Een ander klein minpunt is dat je maar met 4 personages kan spelen. Je kan enkel spelen met Mario, Luigi, Yoshi en Peach. Andere klassieke personage’s zoals Wario en Donkey Kong hadden dit feestje helaas gemist.

Ook de minigames zelf zijn niet wauw. Er zijn ongeveer 50 minigames waarvan er maar een klein 10 tal echt fijn zijn. Normaal gezien is het andersom en vind ik een klein 10 tal minigames niet fijn en de rest juist wel tof. Al bij al is het weer een leuk innovatief idee geweest van Nintendo dat spijtig genoeg niet helemaal heeft uitgepakt zoals Nintendo gehoopt had.

Nu moet ik toegeven dat ik deze Mario Party voor het laatst heb gespeeld toen ik 7 jaar was. Op dat moment kon ik totaal nog geen Engels en snapte ik er helemaal niets van over wat ik precies moest doen. Dus misschien geef ik deze Mario Party wel niet echt een eerlijke kans, vermits ik van in het verleden slechte herinneringen aan deze game heb. Ik ben dan ook op dit moment aan het zoeken nar een 2de hands exemplaar om het toch nog eens opnieuw te ervaren.

Hieronder zie je de Box art van Mario Party: Advance. © Nintendo

13) Mario Party: Star Rush

Mario Party DS en Mario Party 8 waren de laatste Mario Party’s zoals je ze waarschijnlijk kent. In deze Mario Party’s kon je nog elk om de beurt dobbelen en over het speelveld horen, waarbij er vervolgens telkens op het einde van de rond een minigame was. In 2012 wou Nintendo het over een andere boeg gooien en wouden ze innoveren (wat ik zeker toejuich) en kwamen ze met het idee waarbij 4 personage’s tegelijkertijd in de auto zitten en samen over het spelbord liepen. Hier kwam dan ook veel kritiek op, maar later ga ik hier meer over vertellen.

Als je dacht dat na het auto gedeelte en het tegelijkertijd bewegen niet meer erger kon.. Tja.. dan moet ik je gaan teleurstellen want eerlijk gezegd kan het dus nog slechter. In Mario Party: Star Rush zit je niet meer in een auto met je 4. Je loopt dus terug los van elkaar, maar je loopt wel nog altijd gelijk.

Dit betekent dat wanneer je gedobbeld hebt, je over het speelveld loopt en ondertussen de andere spelers ook over het speelveld lopen. Het nadeel hierbij is dat je niet meer kan zien wat de speler nu van plan is omdat je gewoonweg minder aandacht besteedt aan de andere spelers.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik het (zeker na het debacle van samen in de auto) nog niet zo een ramp vond om op hetzelfde moment te lopen, want je speelt toch met je favoriet Mario personage. Al werd ik ook hier weer verwend door het feit dat je in het begin enkel met een gekleurde Toad kunt spelen (jeej).

Terwijl je op het speelveld aan het hollen bent kan je Mario personage’s tegenkomen die vervolgens bij je team aansluiten. Wanneer een Mario personage in jouw team zit kan je gelukkig wel met dit personage de minigames spelen. Als je er krijgt tenminste…

In Star Rush is het niet meer zo dat je na elke ronde een minigame speelt. Je kan enkel minigames spelen van “eindbazen” die je ook op het spelbord kan tegenkomen of er kan af en toe ineens een minigame ballon tevoorschijn komen. Je zult dus vooral de eindbaas minigames spelen en die vind ik dan ook nog eens de minst leuke.

De “normale” minigames zijn thans wel weer van een hoog niveau waar ik niets kan over zeggen. Het grote minpunt in deze game voor mij is vooral dat er te weinig minigames tijdens één spel worden voorgeschoteld, dat je met alle medespelers tegelijk over het speelveld holt en dat het startpersonage altijd een Toad is.

Hieronder de box art van Mario Party: Star Rush. © Nintendo

12) Mario Party 9

Tussen Mario Party 9 en 10 heb ik lang getwijfeld vermits ze alletwee in principe even slecht zijn. Na Mario Party 8 van 2007 besloot Nintendo om de bekende franchise over een heel andere boeg te gooien. Bij de nummer 9 van de party reeks besloot Nintendo ineens dat het genoeg was geweest om altijd apart te lopen. Nintendo kwam met het idee dat iedereen één auto zou zitten en dat iedereen dus samen over het speelbord zou bewegen.

Dit betekende dat het doel van Mario Party ook weg was. In de eerdere delen ging het er om, om het meeste sterren te verzamelen zodat je de Super Star zou worden. Vermits iedereen nu samen over het speelbord beweegt ging dat niet meer. Daarom was het doel niet meer om sterren te verzamelen, maar om mini-stars te verzamelen.

Deze mini-stars liggen op de weg naar het einde (altijd een lineaire weg) verspreid. Wanneer de auto voorbij de mini-stars rijdt en Mario zit aan het stuur (heeft gedobbeld) dan krijgt Mario deze mini-stars.

Door deze verandering is er heel wat minder strategie nodig als in de vorige delen. Je kan alleen nog maar “speciale” dobbelsteen gebruiken om ervoor te zorgen dat jij diegene bent die de mini-stars pakt.

Aan de mini-games is weinig op aan te merken. Het enige mindere hierbij is dat we niet iedere keer na een ronde een mini-game krijgen voorgeschoteld. Het leukste aan de Mario Party games zijn (voor mij) ook altijd geweest om na een ronde een mini-game te spelen. Dat dit nu wegvalt vind ik bijzonder jammer.

Hieronder ziet u de box art van Mario Party 9. © Nintendo

11) Mario Party 10

“Seg Alexander, jij zit te zeggen dat Mario Party 9 en 10 even slecht zijn. Waarom geef je ze dan geen gelijk nummer?”. Mario Party 10 is nog net iets beter dan Mario Party 9 om volgende reden.

Mario Party 10 kwam uit op de Wii U. De mensen die deze console hebben gehad, weten dat de Wii U in feite hetzelfde is als de Wii. Het enige verschil tussen de twee consoles is het extra scherm dat je bij de Wii u krijgt. Deze controller (met extra scherm) bracht ook een extra modus met zich mee voor Mario Party 10.

Bij deze extra modus was 1 speler Bowser (de persoon met de gamepad) en deze persoon moet het dan opnemen tegen de 4 andere speler (met een gewone Wii controller in de handen). In deze game modes krijg je 10 exclusieve games die enkel te spelen zijn in deze game modus. Deze mini-games zijn zeer amusant en zorgen voor veel sensatie.

Enkel en alleen door deze “Bowser Party Mode” zorgt ervoor dat Mario Party 10 dus voor Mario Party 9 op de lijst beland.

Hieronder zie je de box art van Mario Party 10. © Nintendo

10) Mario Party: Island Tour

Ook deze Mario Party zal niet geheel een verrassing zijn vermits deze Mario Party niet heel overweldigend werd onthaald bij het grote publiek. Mario Party: Island Tour kwam in 2013 uit voor de Nintendo 3ds. Ook deze game heeft heel wat veranderingen dan de originele Mario Party’s.

In feite vind ik deze veranderingen nog niet eens zo slecht. Je loopt alleen op het spelbord (fiew) en elk spelbord heeft een ander doel. Zo heb je het spelbord “star-cross skyway” waarbij je het klassieke doel hebt om de meeste sterren te verzamelen en je verschillende paden kunt gebruiken. Een ander spelbord heeft als doel om als eerste het einde te bereiken. Speciale dobbelstenen kunnen je hiermee helpen. Bij het Bowser spelbord moet je dan weer ervoor zorgen dat je NIET als eerste aankomt.

Omdat de spelborden allemaal een heel ander doel hebben, zorgt dit voor een leuke verfrissing. Je moet ook telkens een andere strategie gebruiken en dat maakt deze Mario Party zo fijn!

Ook de mini-games zijn top! Er is dus niet veel negatiefs te vertellen over deze game. Waarom ik dan de game op slechts een 12de plaats zet? Omdat ik gewoonweg misschien wel een beetje te nostalgisch ben. En omdat het een Mario Party op een handheld is en ik liever game op de TV.

Sorry Mario Party: Island Tour je verdient misschien wel een hogere plek maar door mijn nostalgie blijf je steken op de 12de plaats.

Hieronder een foto van de box art. © Nintendo

Dit was deel 1 van Alexander’s Top Mario Party’s. Laat zeker en vast weten wat jullie van deze games vinden en of jullie vinden dat ze op een verdiende plaats staan. Houd ook Collecthors in de gaten voor deel 2 (26 december release).

Bedankt om mijn blog te lezen en tot de volgende keer!

Collecthors

Alexander