Verzendkosten (BE/NL) €6,40 | Gratis vanaf €50 (BE/NL) | Voor 14u besteld, volgende werkdag geleverd! | >5000 Producten in Stock!

10 Weetjes over Tom & Jerry die je misschien nog niet kent!

10 Weetjes over Tom & Jerry die je misschien nog niet kent!

Tom & Jerry wie kent ze niet? Deze kat en muis zitten altijd achter elkaar aan waarbij vooral Tom het vaak moet afleggen tegenover Jerry met de nodige pijnlijke gevolgen. Hier zijn 10 weetjes over Tom & Jerry die je misschien nog niet kent!

1) Jasper en Jinx

De eerste aflevering van “Tom & Jerry” verscheen in 1940 gemaakt door “William Hanna” en “Joseph Barbera”. De titel van deze short is “Puss Gets the Boot” en werd zelfs genomineerd voor een Oscar voor “Beste animated short”.

Helaas kregen ze deze keer geen Oscar maar “Hanna” en “Barbera” mochten wel meer afleveringen maken over “Jasper” en “Jinx”. Yep! In de eerste aflevering was het niet “Tom” en “Jerry” maar “Jasper” en “Jinx”. Vooraleer er meer afleveringen werden gemaakt werd er toch besloten om de namen veranderen. De namen “Tom” en “Jerry” werden besloten door een wedstrijd te organiseren binnen de studio. Een zekere “John Carr” kwam met “Tom” en “Jerry”. Naast het verzinnen van de namen van een iconisch duo kreeg “John” ook 50 dollar.

©Warner Bros

2) Tom & Jerry Singapore

Mede door de opmars van de streamingdiensten worden er om de zoveel tijd nieuwe Tom & Jerry afleveringen gemaakt. Deze zijn zeker en vast minder goed als de originele cartoons maar zijn altijd wel eens leuk om naar te kijken.

Zo zijn er vorige jaar afleveringen gemaakt genaamd “Tom & Jerry Singapore” (7 episodes) door “Cartoon Network Asia”. Eerder werden er ook nog 3 seizoen gemaakt van “Tom & Jerry New York” wat gebruikt werd als markering voor de live-action Tom & Jerry film van 2021.

©Warner Bros

3) Blue Cat Blues

De aflevering “Blue Cat Blues” wordt door velen gezien als één van de donkerste afleveringen ooit. De cartoon begint met een scène waarbij we “Tom” depressief zien zitten op de treinsporen. “Jerry” vertelt vervolgens het verhaal waarom “Tom” depressief is. “Tom” is verliefd op een vrouwelijke kat maar zij verkiest telkens de rijkere “Butch”. Nadat “Tom” de nodige portie melk (verwijzing naar alcohol) op heeft en door de straten doolt merkt hij op dat zijn grote liefde getrouwd is met “Butch”.

Hierna komen we terug naar de trein scène waarop “Jerry” vertelt dat niet iedereen zo een top vriendin kan hebben zoals hem. Net wanneer hij dit zegt zien we het “meisje” waar “Jerry” op verliefd is voorbijkomen met haar nieuwe liefde en yep ook zij zijn net getrouwd!

Hierop komt “Jerry” zich naast “Tom” zetten waarna we “The End” te zien krijgen. Opvallend hierbij is ook dat we de trein horen aankomen. Het is dus niet alleen het einde van de aflevering maar ook van onze helden.

Een serieus zware aflevering!

©Warner Brothers

4) Oscars

Tom & Jerry is niet alleen bij het grote publiek populair maar ook bij de “Academy”! Tom & Jerry kreeg namelijk 7 Oscar beeldjes voor beste “Animated Short”. Hier bovenop werd het ook nog eens 6 keer genomineerd maar konden ze het beeldje niet mee naar huis nemen.

5) Games

Doorheen de jaren hebben Tom & Jerry ook de nodige optredens in games gemaakt. De eerste Tom & Jerry game genaamd “Tom & Jerry Hunting High & Low” verscheen in 1989 voor de Amiga en Atari. Hun laatste verschijning in een videogame dateert uit de “MultiVersus” (2024) vechtgame waarbij verscheidene personages van Warner Brothers het tegen elkaar opnemen.

©Warner Brothers

6) Mammy Two Shoes

De originele eigenaar van Tom was de controversiële “Mammy Two Shoes”. Deze dame was een dienstmeid die telkens haar kat Tom meeneemt en de kat op het einde vaak hardhandig aanpakte. Dit zorgde voor heel wat controversie vermits “Mammy Two Shoes” van Afrikaanse origine is en het racistisch zou zijn. Whoopi Goldberg kwam later voor het personage op en zei dat de Afrikaanse-Amerikaanse representatie van personage in cartoons uitermate belangrijk is, ook al zijn het stereotypes.

Het personage werd dan ook al snel vervangen door een strenge blanke vrouw.

©Warner Brothers

7) The Grinch

In de jaren 60 mocht “Chuck Jones” voor MGM een 20 tal shorts van Tom & Jerry maken. Helaas sloot de animatie studio van MGM alweer in 1970. Ondanks successen van “The Grinch” en “Horton Hears a Who”. Geen verrassing dat rond deze periode duidelijke gelijkenissen opgemerkt kunnen worden tussen “Tom” en “The Grinch” wanneer ze beiden een snood plan bedenken.

8) Herman & Katnip

Paramount Pictures zag hoe “Tom & Jerry” de wereld veroverden en dachten “wel dat kunnen wij ook!”. Paramount kwam in 1944 met het kat en muis duo “Herman & Katnip” en had dezelfde gewelddadige stijl als Tom & Jerry. Toch werd dit duo niet zo iconisch en liep de show maar tot 1950.

© Paramount Pictures

9) Pretpark

Tom & Jerry is eigendom van Warner Brothers en daar zien we “Tom & Jerry” ook terug in de verscheidene pretparken van Warner Brothers. Zo is er in Abu Dhabi en Australië de “Tom & Jerry Swiss Cheese Spin”. Dit is een 3d dark ride achtbaan waarin de karretjes aan een (niet zo) hoge snelheid ronddraaien en je je tussen Tom & Jerry begeeft.

In Spanje is er ook nog een andere attractie van Tom & Jerry. Deze is niet zo heel speciaal en is eerder een simpele kinderachtbaan.

©Warner Brothers

10) The Tom & Jerry Show

Ondanks dat Tom & Jerry altijd achter elkaar holden, verscheen er in 1975 de “Tom & Jerry Show”. In deze nieuwe serie waren Tom & Jerry vrienden van elkaar. De reden hiervoor was dat de serie in een ochtendschema werd geplaatst waar geen geweld (voor de kinderen) mocht plaatsvinden. Met 16 afleveringen was het ook vrij korte serie. In de toekomstige series waren de 2 weer zoals gewoonlijk wat meer vijandig tegen elkaar.